Logarytmy
Marta: Logarytmy, proszę o pomoc
Czy prawdą jest, że
2 i 1/2 = log
1/4x
log
1/42 i1/2x = log
1/45/2x = 1/4
5/2= 1/32
Proszę także o podpowiedź do tego zadania:
y=log
1/48
log
1/42
3= 3log
1/42 =
18 paź 17:45
Marta: 3*(−1/2)?
18 paź 17:50
wredulus_pospolitus:
log
1/4 (5/2)x = (1/4)
5/2 
że niby skąd to
18 paź 17:51
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
log1/4x = − |
| log2x więc: |
| | 2 | |
| 5 | | 1 | |
| = − |
| log2x −−−> log2x = −5 −−−> x = 2−5 = .... |
| 2 | | 2 | |
18 paź 17:52
Marta: Przepraszam, to jest błąd w zapisie, powinno być tak jak napisałeś, czyli wszędzie
log1/45/2x
18 paź 18:14
wredulus_pospolitus:
nadal znaku równości NIE BĘDZIE...
może być (zamiast znaku równości) log
1/45/2 x = 1
⇔ x = (1/4)
5/2
18 paź 18:19
wredulus_pospolitus:
= 1 także na czerwono powinno być
18 paź 18:20
Marta: ok, dzięki, ale czy wynik jest 1/32?
I czy w drugim wynik to −1/2? czyli 3*(−1/2)
18 paź 18:38
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci ile wynosi
| | 3 | |
w drugim ... − |
| wychodzi |
| | 2 | |
18 paź 19:17