dzielenie
dzielenie: Udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba:
nn4−nn2
jest podzielna przez 546
17 paź 17:28
ABC:
wygląda na olimpijskie lub konkursowe , pytanie czy aktualne
17 paź 17:37
dzielenie: nie, mam je z książki Algebra i Teoria Liczb A. Neugebauera, a tam nie ma odpowiedzi do których
zadań
17 paź 17:46
dzielenie: Dobra, już mi się udało rozwiązać
17 paź 17:51
ABC:
ta książka mi się nie podoba , polecam książki Wojciecha Guzickiego, on tłumaczy wszystko od A
do Z
17 paź 17:59
Mariusz:
Moja pierwsza myśl to indukcja jednak nie mam pomysłu na wykazanie kroku indukcyjnego
17 paź 20:36
dzielenie: Ja to zrobiłem tak:
546=2*3*7*13
nn4−nn2=nn2(nn2(n−1)(n+1)−1)
Iloczyn n2*(n−1)(n+1) zawsze dzieli się przez 12, zatem
nn4−nn2=nn2(n12k−1)
Oczywiście nasza liczba dzieli się przez 2.
Nasza liczba dzieli się przez 13, bo albo 13 dzieli n, albo 13 nie dzieli n, czyli n i 13 są
względnie pierwsze i na mocy Małego Tw. Fermata mamy:
(nk)12≡1 (mod 13)
n12k−1≡0 (mod 13)
I analogicznie pokazujemy dla 3,7 przy rozkładach:
nn4−nn2=nn2((n2k)6−1) i nn4−nn2=nn2((n6k)2−1)
Nasza liczba dzieli się przez 2,3,7 i 13, czyli dzieli się przez 546. ckd.
17 paź 21:28
mat: Czy ta pierwsza równosć jest prawdziwa?
17 paź 21:57
dzielenie: Tak
nn4−nn2=nn2(nn4−n2−1)=nn2(nn2(n2−1)−1)=nn2(nn2(n−1)(n+1)−1)
17 paź 22:37
mat: rzeczywiscie
18 paź 00:12