Różnica
Witek09: Czym się różni mediana od średniej arytmetycznej?
17 paź 13:44
mat: Obie zasadniczo opisują wartość "średnią", ale inaczej są obliczane i czasem mogą być znacząco
rózne
(zwłaszcza gdy dane nie są symetryczne), np
1,1,2,3,3 −−> mediana (wartość środkowa) = 2, srednia = (1+1+2+3+3)/5 = 2
1,1,1,1,100 −−> mediana = 1, średnia = (1+1+1+1+100)/5=20.8
17 paź 13:53
a7: Na przykład jak dwadzieścia osób w klasie dostało pale a jedna czwórkę to mediana jest 1 a
średnia ponad 1
17 paź 15:04