monotoniczność i ograniczoność
m: Zbadać monotoniczność i ograniczoność ciągu.
a
n=
n√n
Spróbowałam przekształceń ale nie wiem czy to jest dobry kierunek
| an+1 | | (n+1)1n+1 | |
| = |
| /()n+1 = |
| an | | (n)1n | |
| (n+1)n | | (n+1)n | | n+1 | | 1 | |
| = |
| =( |
| )n* |
| |
| nn+1 | | nn*n | | n | | n | |
| | n+1 | |
Później tą część ( |
| )n chciałam rozpisać z dwumianu Newtona, ale nic sensownego mi nie |
| | n | |
wyszło
17 paź 09:07
buq:
a1=1
a2=a4=√2
ciąg nie jest monotoniczny
lim n→∞an=1
Ciąg jest ograniczony (np: od dołu przez a1, od góry przez a3)
17 paź 09:18
m: A da się to tak obliczeniowo wyprowadzić?
18 paź 09:29
ABC:
ciąg jest od pewnego miejsca monotoniczny, malejący
wynika to z nierówności nn+1>nn+1 prawie wszędzie
a granicę ładuj z dwumianu Newtona , pełno tego w internecie
18 paź 09:58