trojkaty i kwadraty
kujon: Dany jest trójkąt o polu 20 cm2. Podstawa tego trójkąta wynosi 8 cm. Ile wynosi wysokość tego
trójkąta opuszczona na tę podstawę?
16 paź 18:58
a7:

PΔ=1/2*8*5=20
16 paź 19:04
kujon: dzinki
16 paź 21:19
kujon: jak zgadnąć że to 5?
16 paź 21:19
Kura: Nie odgadnąć tylko obliczyć
h=PΔ*2/a
h=20*2/8
h=5
16 paź 21:23
kujon: Ciężkie to...
16 paź 21:24
a7: | | ah | |
wzór na pole trójkąta jest a razy h na dwa PΔ= |
| |
| | 2 | |
a=8 h=?
4h=20
h=5, gdyż 4 razy 5 równa się 20
16 paź 22:29
kujon: dzieki!
16 paź 23:01