ciąg
olaa: an=(p + 2p +3p + ...... + np) / (3n + 1) dla n wieksze lub rowne 1
wyznacz wszystkie parametry p dla ktorych granica ciagu jest rowna 4
16 paź 17:12
olaa: /(3n
2 +1) poprawka
16 paź 17:15
wredulus_pospolitus:
| | p(n+1)n | | p | |
Lim |
| = 4 ⇔ |
| = 4 −−−> p =  |
| | 2(3n2+1) | | 6 | |
16 paź 17:44
olaa: powiedz mi tylko skąd ten licznik
16 paź 17:45
olaa: jak przekształciłeś to p + 2p + 3p w to
16 paź 17:45
16 paź 17:46
chichi:
| | | | | |
an = |
| → |
| , z równaniem liniowym już chyba sobie |
| | 3n2 + 1 | | 3 | |
poradzisz?
16 paź 17:48
16 paź 17:56
chichi:
po zabraniu p przed nawias licznik jest postaci: p(1 + 2 + 3 + ... + n), a w nawiasie suma
ciągu arytmetycznego o różnicy równej 1
16 paź 18:06
wredulus_pospolitus:
1) rozpoznajemy że licznik jest skończoną sumą ciągu arytmetycznego, stosujemy wzór:
16 paź 18:13
olaa: no to mam
lim (p(n+1)n) / 2(3n2 +1) = 4
i co dalej jak to liczyc
16 paź 18:14