układy równań kwadratowych
Martyna: Rozwiąż układ i podaj interpretację geometryczną
| ⎧ | y=x2−8x+17 | |
| ⎨ | y=−x2+4x+7 |
|
| ⎩ | y=x+3 | |
16 paź 14:59
wredulus_pospolitus:
interpretacja geometryczna −−− narysuj trzy funkcje −−− punkt/punkty przecięcia (wszystkich
trzech) są rozwiązaniami
16 paź 15:17
wredulus_pospolitus:
przyrównujemy dwa pierwsze równania:
x2 − 8x + 17 = −x2 + 4x + 7 −−−> 2x2 − 12x + 10 = 0 −−−> x2 − 6x + 5 = 0 −−> (x−5)(x−1) =
0
x=1 ; y = 10 ; x = 5 ; y = 2
podstawiamy punkty do trzeciego równania i patrzymy co się zgadza:
10 = 1 + 3 −−− odpada
2 = 5 + 3 −−−− odpada
reasumując: powyższy układ nie ma rozwiązań
16 paź 15:20
ABC:

interpretacja geometryczna jakoś tak można narysować
16 paź 15:32