rownanie
michas: hej, probowalem na kilka sposobow, ale nadal nie moge nic wykombinowac z tym rownaniem,
zakladam, ze to cos oczywistego?
8*3x−2+9x−1=17
Probowalem zrobic wspolna potege x−2 ale nic mi nie wyszlo, i probowalem zrobic z tego rownanie
kwadratowe i podstawic t=3x−2 ale tez sie w pewnym momencie zatrzymalem
moglby mnie ktos skierowac w dobra strone?
dzieki
16 paź 13:14
16 paź 13:19
I'm back:
Zrób z tego równanie kwadratowe ale z t = 3x
Albo pokaż gdzie się zatrzymales przy podstawieniu t = 3x−2
16 paź 13:19
I'm back:
Patrz równanie @buq'a
Teraz 1/9 przed nawias
Zauważamy ze 17 − 9 = 8
Wiec będziemy mieli 1/9 *(t + 17)(t−9) = 0
16 paź 13:21
michas: hej, juz skonczylem wczesniej − jak podstawilem t=3x to z gorki juz poszlo
dzieki
16 paź 13:48