Oblicz pierwiastek liczby zespolonej p{-3-4i}.
anon: Oblicz pierwiastek liczby zespolonej √−3−4i.
Wychodzi mi 1+2i oraz −1−2i. W odpowiedziach jest 1−2i oraz −1+2i. Co robię nie tak?
16 paź 12:46
buq:
Gdzieś się mylisz w obliczeniach.
16 paź 13:21
anon: Faktycznie, chciałem przepisać obliczenia żeby ktoś inny sprawdził i właśnie znalazłem błąd. Na
początku zadania zamiast − dałem +. Dzięki za pomoc.
16 paź 13:38
wredulus_pospolitus:
a przy okazji:
√−3−4i = √−1*√3+4i = i * √4 + 4i − 1 = i * √ (2 + i)2 = ± i*(2+i) = ± (−1 + 2i)
16 paź 15:30