nierównosc
jola: Rozwiąż nierówność cos x ≤ −0,5
16 paź 08:25
a7:
16 paź 10:23
jola: Jak to rozwiązać?
16 paź 11:40
jola: czy to bedzie x∊<π/3 + 2kπ ; − π/3 + 2kπ>?
17 paź 10:06
jola:
17 paź 10:06
wredulus_pospolitus:
cos (π/3) =
+ 0.5

patrz na wykres ... i od kiedy przedziały oznaczamy w ten sposób: <3 ; −3>
17 paź 10:36
jola: To nie wiem jak to zrobic
17 paź 15:58
jola: <2π/3 + 2kπ ; − 2π/3 + 2kπ>
17 paź 16:01
I'm back:
Znowu − − > od kiedy robimy przedziały < +2 ; − 2 >
17 paź 16:39
jola: o co chodzi z tm przedziałem

17 paź 18:00
a7: Ja zaraz to rozwiążę porządnie i wytlumaczę
17 paź 18:40
17 paź 18:56
a7:

cosinus(x)=1/2 dla x=π/3 (60
o)
cos(x)=−1/2 dla x= 2π/3
cos(x)≤−1/2 dla x∊<2π/3+2kπ; 5π/6+2kπ>
17 paź 19:03
a7: czy teraz już jest jasniejsze?
17 paź 19:04
Mila:

1)
| | 1 | | π | | π | |
cos(x)= |
| ⇔x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | | π | | 4π | |
x1=− |
| +π= |
| lub x2= |
| +π= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2)
| | 2π | | 4π | |
x∊< |
| +2kπ, |
| +2kπ}> |
| | 3 | | 3 | |
17 paź 22:10
a7: 18:40, chciałam zrobić porządnie, ale widzę, że się pomyliłam , przepraszam za chochlika i błąd
na rysunku
17 paź 23:11
jola: dzieki
18 paź 14:40