księżyce hipokratesa
beemers:

narysowane łuki są półokręgami o średniach równych długościom boków trójkąta ABC o
przyprostokatyncyh 3 i 4 cm oblicz pole i obbwod zamalowanej figury.
I mam rozwiazanie z pewnego portalu ale nie rozumiem czemu tak to robia
licza na poczatku np pole polkola opartego na odcinku AB
Pa + Pb = π . (1.5)
2 = 2,25π
i przeciez to jest pole calego kola a nie pol okregu i tego nie rozumiem a to jest potrzebne
dalej do zadania
15 paź 23:13
wredulus_pospolitus:

Trudno jest komentować czyjeś rozwiązanie, skoro nie widzimy czyjegoś rozwiązania
16 paź 00:23
16 paź 00:46
wredulus_pospolitus:
1) w linku masz trójkąt który jest większy (chociaż ta sama proporcja boków).
| 1 | | πa2 | |
2) jak byk masz podane P1 + P3 = |
| * |
| gdzie a −−− bok trójkąta |
| 2 | | 4 | |
16 paź 00:56
gov:
Pole księżyców = PΔABC=6
Obwód księżyców=π*Obwód ΔABC= 12π
16 paź 01:01
gov:
Poprawiam
Obwód = π* (1/2) obwodu trójkąta = 6π
16 paź 01:05
wredulus_pospolitus:

obwód księżyców = π*(3+4+5) = 12π
16 paź 01:24
wredulus_pospolitus:
| 1 | |
dobra ... |
| faktycznie musi być  znowu brałem średnicę a nie promień do wzoru  |
| 2 | |
16 paź 01:25