Wyraz ogólny ciągu
Morfeeusz: Wyznacz wyraz ogólny ciągu an:
an+1 − an+2 = 7n
an+1 + an+2 = 4 − n
I teraz moje rozwiązanie:
an+1 = an+2 + 7n
an+2 + 7n + an+2 = 4 − n
an+2 = 2 − 4n
an = 2 − 4(n−2) = −4n + 10
Dlaczego to rozwiązanie jest błędne?
15 paź 18:37
ABC:
nie zastanowiło cię że wyszedł ci wzór na ciąg arytmetyczny, a z pierwszego równania
a
n+2−a
n+1=−7n zaprzecza temu że różnica jest stała?
15 paź 18:48
Morfeeusz: Zastanowiło, natomiast nie mam pojęcia co robię źle. Nad tym zadaniem siedzę już 2 godzinę
15 paź 18:50
ABC:
a zastanowiłeś się czy w ogóle istnieje ciąg spełniający te warunki?
15 paź 19:01
Mariusz:
a
n+2−a
n+1=−7n
a
n+2=a
n+1−7n
a
n=a
n−1−7(n−2)
a
n=a
n−1−7n+14
a
n=a
0+∑
k=1n−7k+14
a
n=a
0−7(∑
k=1nk)+14∑
k=1n1
| | 7n(n−3) | |
Czy an = a0− |
| spełnia |
| | 2 | |
równanie
a
n+1+a
n+2 = 4−n
| | 7(n+1)(n−2) | | 7(n+2)(n−1) | |
a0− |
| +a0− |
| = 4−n |
| | 2 | | 2 | |
| | 7(n2−n−2+n2+n−2) | |
2a0 − |
| = 4 − n |
| | 2 | |
2a
0−7(n
2−2) = 4−n
−7n
2+2a
0+14=4−n
Teraz mamy równość wielomianów i
o ile wyraz a
0 możemy dopasować tak aby wyrazy wolne wielomianów były różne to
0 ≠ −1 , dla wyrazu w pierwszej potędze oraz
−7 ≠ 0 , dla wyrazu w drugiej potędze
15 paź 22:54