geo
mydlix: dowieść, że okrąg o równaniu x2+y2=3 nie przechodzi przez żaden punkt wymierny
15 paź 17:32
ABC:
skąd ty bierzesz te zadania ?
znam dowód tego ale nie najprostszy, może ktoś zna krótszy
15 paź 18:03
mat: Niech x = a/b, y=c/d. Bez strary ogólnosci mozna zalozyc ze sa to ułamki nieskracalne, czyli
NWD(a,b)=1, NWD(c,d) = 1
Wtedy
(ad)2+(bc)2=3(bd)2
Wniosek: (ad)2+(bc)2 jest podzielne przez 3, czyli suma kwadratów dwóch liczb jest podzielna
przez 3
Ale kiedy to możliwe? Zauważ, że kwadrat liczby naturalnej jest albo podzielny przez 3 albo
daje reszte 1. Dlaczego? Np rozważajć przypadki, 3k, 3k+1, 3k+2
To oznacza, że suma kwadratów jest podzielna przez 3 tylko wtedy gdy obie z liczb są podzielne
przez 3
zatem 3 dzieli ad oraz 3 dzieli bc
Jeżeli 3 dzieli a (a wiemy, że NWD(a,b)=1 więc 3 nie moze dzielic b) to 3 dzieli c, ale to
oznacza
ze 3 dzieli bd (na mocy pierwszej równości), a ztem 3 dzieli b lub d co prowadzi do
sprzecznosci
15 paź 18:21
mat: Zauważ, że np z 5 by nie było takiej wlasnosci, tzn x2+y2=5
np x=1, y=2 (ktory krok w poprzednim rozumowaniu by nie przeszedl?)
15 paź 18:26
mydlix: Dziękuję, kwadraty dają reszty 0, 1, 4 mod(5), zatem jeśli x2≡1 (mod 5), a y2≡4 (mod 5) i ich
suma jest podzielna przez pięć, czyli niekoniecznie 5 dzieli ad oraz bc
15 paź 20:03
mydlix: A jeśli chodzi o to zadanie, to nie wiem skąd pochodzi, dostałem je od nauczycielki jako jedno
z zadań dodatkowych. Wszystkie rozwiązałem oprócz właśnie tego
15 paź 20:05