Indukcja matematyczna. Proszę o wytłumaczenie na przykładzie tych zadań.
Ogr: Nie wiem jak się za to zabrać w tych przykładach.
Proszę o wytłumaczenie.
1.Korzystając z zasady indukcji matematycznej znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu
określonego rekurencyjnie.
an+1 = qan n=1,2,..., a1 = a q i a dane liczby rzeczywiste
Jeżeli an+1 = qan to an = a1 * qn−1
n=1
L=a1
P=a1*q1−1=a1
L=P
co dalej?
Przykład 2:
an+1=nan n=1,2 ... a1=1
15 paź 17:04
wredulus_pospolitus:
1)
n = 1
a2 = q*a1 = q*a = a*q0 = a*q1−1
2)
n = k
ak+1 = ak*q ⇒ ak = a1 * qk−1
3)
n = k+1
ak+2 = ak+1*q = //(z (2)) // = ak*q * q = ak*q2 = //z (2) // = a1*qk−1 * q2 =
a1*qk+1
czyli ak+1*q = a1*qk+1 −−> ak+1 = a1*qk
C.N.W.
15 paź 17:15