Graniastosłup
Iza:

Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto dwiema płaszczyznami i otrzymano przekroje o
polach 20 i 8\/13 (rysunek obok). Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc, że punkty P i
Q są środkami jego krawędzi bocznych.
15 paź 13:30
I'm back:
Tam jedt 8√13?
1) zauważamy ze 20 < 8√13
2) V = Pp*H = a2*H
3) wprowadźmy oznaczenie 2b = H
4) z tw. Pitagorasa mamy:
a2 + b2 = 202
a2 + (2b)2 = (8√13)2
Uklad dwóch równań z dwoma niewiadomymi − rozwiazujesz i liczysz objetosc
15 paź 13:40
Iza: A skąd mogę zapisać te twierdzenia Pitagorasa?
W sensie skąd wiem, że drugi bok prostokąta zapisujemy jako 20 lub 8√13?
15 paź 13:56
Iza: W odpowiedziach jest, że objętość wynosi 96, a z tego układu wychodzi inaczej
15 paź 14:09
wredulus_pospolitus:

8
√13 > 8
√9 = 8*3 = 24 > 20

wychodzi inaczej, bo POLA przekrojów mają wartość 20 i 8
√3, więc do równań wstawiasz:
| | 20 | | 8√3 | |
( |
| )2 i ( |
| ) 2  |
| | a | | a | |
15 paź 14:26