Logarytmy
0_0: x
2log3(x) − 32log(x)=
√10 Jak to rozwiązać?
ja próbowałem tak:
zał: x > 0
x
4log3(x) − 3log(x)=10
x
log(x)(4log2(x) − 3)=10
x
1logx(10)(4log2(x) − 3)=10
x
−1(logx(10)(4log2(x) − 3)=10
10
−1(4log2(x) − 3)=10
−1(4log
2(x) − 3) = 1
−4log
2(x) + 3 = 1
−4log
2(x) = −2
x = 10
√22
Czy to jest właściwa odpowiedź? komputer mi pokazuje że nie
15 paź 10:27
0_0: Pomocy

!
15 paź 12:05
I'm back:
| 1 | |
| ≠ − log x(10) |
| logx(10) | |
15 paź 13:47
Mila:
x>0
x(4log3(x)−3log(x))=10 / logarytmujemy obustronnie
(4log3(x)−3log(x)) log(x)=1
teraz podstawienie:
log(x)=t
próbuj dalej samodzielnie.
15 paź 16:36
0_0: Dzięki Mila, zrobiłem tak:
(4t
3 − 3t)t = 1
4t
4 − 3t
2 − 1 = 0
(t
2−1)(4t
2+1) = 0
(t−1)(t+1)(4t
2+1)=0
t = 1 ∨ t = −1
15 paź 19:26
0_0: a co do I'm back to tam jest potęgowanie potęgi dlatego można mnożyć
15 paź 19:27
Mila:
Dobrze
15 paź 20:18