fun,kwadratowa z parametrem
no już nic nie wiem:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji 3x2−4mx+5
f(x)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(m+2)x4+6(m+2)x2+m2
jest zbiór liczb rzeczywistych?
Normalnie wiem, że dziedzina to mianownik ≠0 i mam:
(m+2)x4+6(m+2)x2+m2≠0 no ale tylko dla m=−2 będzie cały zbiór R ale gdy m będzie inne to
jak?
14 paź 16:45
no już nic nie wiem: przy założeniu że x2=t , t≥0
(m+2)t2+6(m+2)t+m2≠0
Δ=....
m=−2 m=6 m=3
ale co z tym począć, nie mogę tego zaczaić
14 paź 16:48
wredulus_pospolitus:
x2 = t , t ≥ 0
W(t) = (m+2)t2 + 6(m+2)t + m2
1. Δ < 0 ∧ (m+2) > 0 ( wielomian W(t) przyjmuje tylko wartości dodatnie dla t ≥ 0)
2. Δ ≥ 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1*t2 > 0 ∧ (m+2) > 0 (wielomian W(t) przyjmuje wartości ujemne,
ale tylko dla t<0 ... które odrzucasz przy podstawieniu)
14 paź 17:29