podgrupy
anonim123: (ℤ,+)− grupa z działaniem dodawania modulo 6 jakie są podgrupy?
Dlaczego nie ma {0,5,1} takiej podgrupy?
14 paź 14:28
ite: Podgrupa musi spełniać warunki takie jak grupa. Ze sformułowania pytaniu można wnioskować, że
któregoś nie spełnia. Trzeba to sprawdzić.
14 paź 14:41
anonim123: A którego nie spełnia, bo mi wychodzi że jest inaczej?
14 paź 14:42
ite:
działanie nie jest wewnętrzne
14 paź 14:48
anonim123: dlaczego?
14 paź 14:50
anonim123: już wiem bo 5+1 jest 6 a 6 nie należy?
14 paź 14:51
ite:
5+1 =mod 6 0 // wynik dodawania owszem 6 ale reszta z dzielenia 6:6 wynosi 0 ← bo
analizujesz dodawanie modulo 6 i taki wynik przypisujesz temu działaniu
ale 5+5 =mod 6 4
poszukaj jeszcze innego przykładu
14 paź 14:58
anonim123: czyli podałeś kontrprzykład bo 4 nie należy do {0,5,1}?
1+1=mod62 i 2 nie należy do {0,5,1}?
14 paź 15:04
ite: tak
14 paź 15:05
anonim123: dziękuję
14 paź 15:49