matematykaszkolna.pl
Funkcje, zapis, logika Adam: Cześć, mam pewną wątpliwość, czy poprawny byłby zapis f(x) = 1x jest malejąca <=> x ∈ (−;0) ∪ x ∈ (−;0) Czy to jest zapis poprawny? Dostałem ujemne punkty na sprawdzianie i Pani twierdzi, że powinno być: x ∈ (−;0) oraz x ∈ (−;0) Tylko co to znaczy oraz, ani nie jest to spójnik logiczny ani znak działania na zbiorze. HELP
14 paź 09:44
chichi: suma zdań, a to mi ciekawe
14 paź 10:47
ite: chyba w drugim przedziale miało być (0;+) ? należenie do zbioru czyli bycie jego elementem (x ∈...) to co innego niż bycie zbiorem, więc połączenie tych dwóch zapisów znakiem sumy zbiorów x ∈ (−;0) x ∈ (0;+) odpada zapis użyty przez nauczycielkę jasno informuje, że funkcja jest malejąca tylko w obrębie każdego z przedziałów ale nie dla ich sumy przecież w szkole średniej macie możliwość zapisywania odpowiedzi z użyciem słów z języka potocznego, nie są wymagane zapisy jedynie za pomocą symboli matematycznych
14 paź 10:47
ABC: ja każę swoim uczniom pisać w takim przypadku "funkcja malejąca w każdym z przedziałów (−,0), (0,+)"
14 paź 11:32
Adam: rozumiem, że najbezpieczniej byłoby tak jak zaproponował ABC natomiast czy poprawnym byłby zapis x∈(−; 0) ∪ (0, +) ?
14 paź 12:06
ABC: według mnie nie, gdyż możesz wtedy wybrać dwa iksy z tej sumy przedziałów − jeden z jednego przedziału a drugi z drugiego (np x1=−1 i x2=1) które zaprzeczą definicji funkcji malejącej
14 paź 12:22
chichi: nie jest poprawny.
14 paź 12:52