Funkcje, zapis, logika
Adam: Cześć,
mam pewną wątpliwość, czy poprawny byłby zapis
f(x) = 1x jest malejąca <=> x ∈ (−∞;0) ∪ x ∈ (−∞;0)
Czy to jest zapis poprawny? Dostałem ujemne punkty na sprawdzianie i Pani twierdzi, że powinno
być:
x ∈ (−∞;0) oraz x ∈ (−∞;0)
Tylko co to znaczy oraz, ani nie jest to spójnik logiczny ani znak działania na zbiorze.
HELP
14 paź 09:44
chichi:
suma zdań, a to mi ciekawe
14 paź 10:47
ite:
chyba w drugim przedziale miało być (0;+∞) ?
należenie do zbioru czyli bycie jego elementem (x ∈...) to co innego niż bycie zbiorem,
więc połączenie tych dwóch zapisów znakiem sumy zbiorów
x ∈ (−∞;0) ∪ x ∈ (0;+∞) odpada
zapis użyty przez nauczycielkę jasno informuje, że funkcja jest malejąca tylko w obrębie
każdego z przedziałów ale nie dla ich sumy
przecież w szkole średniej macie możliwość zapisywania odpowiedzi z użyciem słów z języka
potocznego, nie są wymagane zapisy jedynie za pomocą symboli matematycznych
14 paź 10:47
ABC:
ja każę swoim uczniom pisać w takim przypadku "funkcja malejąca w każdym z przedziałów (−∞,0),
(0,+∞)"
14 paź 11:32
Adam: rozumiem, że najbezpieczniej byłoby tak jak zaproponował ABC natomiast
czy poprawnym byłby zapis
x∈(−∞; 0) ∪ (0, +∞) ?
14 paź 12:06
ABC:
według mnie nie, gdyż możesz wtedy wybrać dwa iksy z tej sumy przedziałów − jeden z jednego
przedziału a drugi z drugiego (np x1=−1 i x2=1) które zaprzeczą definicji funkcji malejącej
14 paź 12:22
chichi:
nie jest poprawny.
14 paź 12:52