równoległobok
Daga: Rozważmy równoległobok ABCD taki, że środek M boku CD leży na dwusiecznej kąta BAD. Pokaż, że
kąt AMB jest kątem prostym.
14 paź 05:53
wredulus_pospolitus:

Tok rozumowania w momencie w którym następuje po zrobieniu powyższego rysunku wraz z danymi tam
podanymi
1) ∡ADM = 180 − 2α −−−> ∡DMA = α −−−> ΔADM jest równoramienny −−> |AD| = x
| 180−2α | |
2) w takim razie |BC| = x −−−> ΔBCM także jest równoramienny −−−> ∡MBC = |
| = |
| 2 | |
90−α
3) W takim razie ∡ABM = 180−2α − (90−α) = 90−α
4) W takim razie ∡AMB = 180 − α − (90−α) = 90
c.n.w.
14 paź 08:43