Kombinatoryka
Krzysztof:

1. Dana jest krata 10x10. Ile łącznie jest na niej prostokątów?
2. Dany jest trójkąt równoramienny, na ramionach trójkąta obieramy cztery punkty, następnie
łączymy je z przeciwległym bokiem (patrz rysunek). Ile jest łącznie wszystkich trójkątów na
rysunku?)
13 paź 17:21
wredulus_pospolitus:
1. Jakiś pomysł masz
13 paź 17:24
wredulus_pospolitus:
I czy aby na pewno mają to być PROSTOKĄTY a nie przypadkiem czworokąty
13 paź 17:25
wredulus_pospolitus:
dobra ... rysunek dotyczy (2)

Oki ... to jakie masz pomysły na pierwsze zadanie (które może się wydawać łatwiejszym zadaniem)
13 paź 17:28
Mila:
Czy w pierwszym zadaniu jest jakieś ograniczenie? np . boki prostokątów równoległe do boków
danego kwadratu?
Drugie spróbuję narysować coś tam policzyłam

Spróbuj rozwiązać dla dwóch punktów w podobny sposób zaznaczonych jak na Twoim rysunku.
13 paź 18:45
wredulus_pospolitus:
@Miluś −−− zapewne boki prostokąta mają być zawarte w kratach
13 paź 18:59
wredulus_pospolitus:
@Miluś −−− jak będziesz chciała skonfrontować wyniki to daj znać
13 paź 19:00
a7:

1)
100 kwadratów 1x1
81 kwadratów 2x2
64 kwadraty 3x3
49 kwadratów 4x4
36 kwadratów 5x5
25 kwadratów 6x 6
16 kwadratów 7x7
9 kwadratów 8x8
4 kwadraty 9x9
1 kwadrat 10x10
2x9x10 =180 (90 prostokatów 1x2 plus 90 2x1 (9 w każdej linii))
2x8x10=160 prostokątów 1x3
2x7x10=140 prostokątów 1x4
2x6x10=120 prostokatów 1x5
2x5x10=100 prostokątów 1x6
2x4x10=80 prostokatów 1x7
2x3x10=60 prostokątów 1x8
2x2x10=40 prostokątów 1x9
2x1x10=20 prostokątów 1x10
2x8x9=144 prstokąty 2x3
2x7x9=126 prostokaty 2x4
2x6x9=108 prostokatów 2x5
2x5x9=90 prostokatów 2x6
2x4x9=72 prostokatów 2x7
2x3x9=54 prstokatów 2x8
2x2x9=36 prostokatów 2x9
2x1x10=20 prostokatów 2x10
2x7x8=112 prostokątów 3x4
2x6x8=96 prostokatów 3x5
2x5x8=80 prostokatów 3x6
2x4x8=64 prostokatów 3x7
2x3x8=48 prostokatów 3x8
2x2x8=32 prostokątów 3x9
2x1x8=16 prostokatów 3x10
2x6x7= 84 prostokatów 4x5
2x5x7 prostokatów 4x6
2x4x7 prostokatów 4x7
2x3x7 prostokatów 4x8
2x2x7 prostokatów 4x9
2x1x7=14 prostokatów 4x10
2x5x6=60 prostokatów 5x6
2x4x6=48 prostokatów 5x7
2x3x6=36 prostokątów 5x8
2x2x6=24 5x9
2x1x6=12 5x10
2x4x5=40 6x7
2x3x5=30 6x8
2x2x5=20 6x9
2x1x5=10 6x10
2x3x4=24 7x8
2x2x4=16 7x9
2x1x4=8 7x10
2x2x3=12 8x9
2x1x3=6 8x10
1x1x2=2 9x10
________________−
3025
13 paź 19:35
wredulus_pospolitus:
@a7 po co to wszystko rozpisywać?
| | | |
* | = 5 2*11 2 = 3025 i po sprawie  |
| | |
13 paź 19:41
Mariusz:
a7 a czy to dla kwadratu o rozmiarach nxn nie będzie czasem
∑k=1n=k3
13 paź 19:43
a7: Wredulusie− ja zrobiłam na piechotę , Mariuszu − zaraz się zastanowię ale chyba inaczej
13 paź 20:43
a7: @Mariuszu Twój wzór uwzględnia tylko liczbę kwadratów i kwadracików, nie uwazglednia
prostokatów 1x2, 2x1, 1x3, 3x1 itd.
13 paź 20:51
Krzysztof: wreduluspospolitus wytłumaczyłbyś proszę tok rozumowania?
13 paź 21:01
Mila:
Krzysztof znalazłeś materiały do trójkąta na youtube ?
13 paź 21:07
Mila:
Z trójkątem nie piszę, bo jest na youtube.
Wystarczy wpisać" How many triangles can you see?" Jest animacja jak liczyć .
Po polsku − Ile widzisz trójkątów − jest wzór.
13 paź 21:12
wredulus_pospolitus:
Krzysztof −−− masz 11 punktów do wyboru w pionie i 11 w poziomie.
Wybierasz 2 w pionie i 2 w poziomie. Kolejność wybrania punktów w pionie nie jest istotna.
Analogicznie dla punktów w poziomie
13 paź 21:28
wredulus_pospolitus:
Baaardzo podobnie zrobisz ten drugi przykład z trójkątami ... tylko tam jest 'mały haczyk' na
który trzeba uważać dodatkowo
13 paź 21:28
Mila:

Coś mi się przywidziało , że w pierwszym zadaniu chodzi o coś takiego tylko 10 x 10.
13 paź 21:51
Mila:
Czy interesuje Cię wyprowadzenie za pomocą
rekurencji wzoru na liczbę prostokątów w kwadracie.
13 paź 23:49
Mila:

Liczby prostokątów:
a
1=1
a
2=9=1+2
3
a
3=36=9+27=1+2
3+3
3
a
4=100=36+4
3=1+2
3+3
3+4
3
a
n=1
3+2
3+3
3+4
3+....+10
3=(1+2+3+4+5+6+....10)
2 − wzór z tablic
| | 10*11 | |
a10=( |
| )2=552=50*60+25=3025 |
| | 2 | |
14 paź 00:08
a7: Czyli jednak wzór Mariusza jest dobry

!
14 paź 00:55
Mila:

I wzór
wredulusa też prawidłowy, ale jakoś nie mogę sobie wytłumaczyć tak od razu
ustalenia wzoru kombinatorycznego jak wredulus.
Musiałam trochę policzyć j.w.
Podziwiam wytrwałość
a7.
Załóżmy, że wybiorę punkty z numerami 2 i 3 to wolno mi wybrać 6 i 7 lub 10 i 11 lub 11 i 15
i co ?
Arturze, możesz wyjaśnić jak rozumowałeś?
14 paź 22:15
wredulus_pospolitus:
@Miliuś ... jak zrozumiałem w jaki szybki sposób zrobić wzór kombinatoryczny?
Tak jak napisałem o 21:28.
Prostokąt tworzymy jako przecięcie się się dwóch par prostych. Dwie pionowe i dwie poziome.
Mamy kratę 10 x 10 ... związku z tym mamy 11 linii pionowych i 11 linii poziomych.
Z każdego z tych zestawy wybieramy po dwie linie i w ten sposób otrzymamy prostokąt.
Kolejność wyboru linii musimy pominąć, aby wielokrotnie nie zliczać tego samego prostokąta.
To tyle. Szczerze mówiąc ... nie wiem jak lepiej / pełniej to wyjaśnić.
14 paź 22:31
Mila:
Oświeciłeś mnie

Dziękuję.
Przepraszam, że niepokoję.
14 paź 22:38
wredulus_pospolitus:

Może jeszcze napiszę w jaki sposób bym podszedł do drugiego zdania (nie wiem czy na internetach
w taki sposób podchodzili czy nie).
1) Zauważam, że trójkąty będą miały jeden z wierzchołków będący punktem A lub B.
Przykładowy (
niebieski) trójkąt powstanie jako:
I. wybieranie jednego z punktów (A lub B −−− w przykładzie będzie to B) −> ogólnie 2
możliwości,
II. wybranie dwóch punktów z odcinka AC (bez możliwości wyboru A), w przykładzie będą to E i F
III. wybranie jednego punktu z odcinka BC (bez możliwości wyboru B), w przykładzie będzie to G
−−−> ogólnie 5 możliwości.
IV. przecięcie odcinków BE, BF i AG daje nam trójkąt.
Osobno należy rozpatrzeć sytuację gdy zarówno A jak i B są wierzchołkami trójkąta −−− wtedy
wybór ostatniego wierzchołka następuje jako wybór jednego punktu z AC −−−> ogólnie 5
możliwości
W efekcie otrzymujemy:
| | | |
2* | *5 + 5 = 5*(5*4 + 1) = 105 trójkątów |
| | |
Reasumując: Ja nie zastanawiałem się ile jakich figur będzie, tylko spojrzałem w jaki sposób
one powstają i co je wszystkie łączy ze sobą
14 paź 22:43
wredulus_pospolitus:
no i pomyliłem się w trójkątach −−− jak A i B są wierzchołkami ... to wybieramy jeden z AC (bez
A i C) i jeden punkt z BC ( bez B i C) −−−> 4 * 4 i dodatkowo trójkąt ABC −−−> 1
14 paź 22:48
a7: @
Milu dziękuję! inną metoda nie umiałabym tego zrobić, a lubię takie zagadki...
15 paź 03:38
Mila:

Liczymy trójkąty o wierzchołku A
| | | |
1) wybieramy 2 ramiona z 6 na | sposobów |
| | |
2) wybieramy podstawę z: mamy 5 możliwości
Zatem z wierzchołka A będzie:
Liczymy ile jest trójkątów o wierzchołku B .
Aby uniknąć dwukrotnego liczenia niektórych Δ to ramiona wybieramy pomijając AB
4)
5) wybór podstawy na 5 sposobów
Zatem z wierzchołka B będzie:
====================
Razem
Liczba trójkątów:
75+50=125
=========
Rozwiązując w podobny sposób jak 14.10 o godzinie 00:08
Otrzymałam wzór :
liczba Δ: n
3 , gdzie n to liczba odcinków na boku Δ
15 paź 18:50