fadusia: pomórzcie Oblicz :
a)(3x2)-2razy(2x2)-3=
b) nad kreską ułamkową 7√7 razy 4√7 pod kreską ułamkową 73/4=
c)√100-64= tak: √36=6 czy tak 10-8=2
d) √36razy4= tak : √144 czy tak: 6razy 2= 12
22 lis 10:09
b.: c) tak jak w pierwszym, bo kolejność jest taka, że najpierw obliczasz to pod
pierwiastkiem, a potem pierwiastek, tzn.
√100-64 = √ (100-64) = √ 36 =6
dla porównania:
√100 - √64 = 10 - 8 =2
d) tu można i tak, i tak, bo mamy wzór
√x*y = √x * √y
pierwszy sposób jest bardziej bezpośredni, bo nie korzystamy w nim z tego wzoru,
a drugi sposób jest prostszy rachunkowo
dla porównania:
NIE MA WZORU √x-y = √x-√y ! dlatego w c) tylko sposób I jest dobry
22 lis 10:20
fadusia: Super dzięki też tak myślałam . A kto zrobi a) i b) bo tego nic nie kumam
22 lis 10:44