matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
usuń niewymierność z mianownika
TRZN:
Cześć, mam usunąć niewymierność z mianownika w tym wyrażeniu. Nie za bardzo wiem jak mam się za to zabrać. 1/(2+
3
√
2
+
3
√
4
)
12 paź 10:52
K8:
(a−b)(a
2
+ab+b
2
)= a
3
−b
3
mianownik :
3
√
2
(
3
√
4
+1+
3
√
2
) to
1
3
√
2
−1
3
√
2
−1
*
=
=
3
√
2
(
3
√
4
+
3
√
2
+1)
3
√
2
−1
3
√
2
(2−1)
(
3
√
2
−1)*
3
√
2
*
3
√
2
2−
3
√
4
=
=
3
√
2
*
3
√
2
*
3
√
2
2
zatem
1
2−
3
√
4
=
2+
3
√
2
+
3
√
4
2
=================
12 paź 11:11
TRZN:
Dzięki wielkie
12 paź 11:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick