tryg
mydlix: Dowieść, że
tg20°tg40°tg80°=tg60°
10 paź 22:07
ABC:
spróbuj tg20 tg(60−20) tg (60+20) rozpisać i tam powinien się pojawić na końcu wzór
na tg(3*20) ale tutaj ciężko ułamki wstawiać więc nie rozpiszę
10 paź 22:17
K8:
| | 3−tg2x | |
tg(3x)=tgx* |
| |
| | 1−3tg2x | |
| | tgα−tgβ | | tgα+tgβ | |
tg(α−β)= |
| i tg(α+β)= |
| |
| | 1+tgα*tgβ | | 1−tgαtgβ | |
x= 20
o
| | tg60−tgx | | tg60+tgx | |
L= tgx*tg(60−x)*tg(60+x)= tgx |
| * |
| = |
| | 1+tg60*tgx | | 1−tg60tgx | |
| | tg260−tg2x | | 3−tg2x | |
= tgx* |
| = tgx* |
| = tg(3x) |
| | 1−tg260*tg2x | | 1−3tg2x | |
dla x=20
o L=tg60
o=P=
√3
===================
10 paź 22:39
K8:
Podobne zadanie
Wykaż,że wartość wyrażenia:
W= tg20o*tg40o*tg60o*tg80o
jest liczbą całkowitą
10 paź 22:41
mydlix: Dziękuję. Właśnie wszystkie zadania zrobiłem, ale tego jednego nie umiałem ruszyć. W świetle
tego, co zostało pokazane oczywiste jest, że W=3∊ℤ
10 paź 22:53
K8:
10 paź 22:55
ABC:
10 paź 22:57
K8:
10 paź 23:03
ABC:
pamiętliwa jak słoń
10 paź 23:05
K8:
10 paź 23:06