permutacje
anonim123: Pn oznacza liczbę wszystkich permutacji zbioru n−elementowego jeżeli 30*Pn−2=Pn to
n=6
Dlaczego tak? może ktoś wyjaśnić?
10 paź 19:49
ABC:
ty k....a nawiasy pisz

30P(n−2)=P(n)
30(n−2)!=n!
30=(n−1)n
to równanie ma dwa rozwiązania n=−5 i n=6 ale pierwsze odpada
10 paź 19:53
anonim123: a właśnie dlaczego pierwsze odpada, bo mi wychodziło n=−5 i n=6?
10 paź 20:04
Rafał:
@ABC
? ?
10 paź 20:09
ABC:
bo nie określamy permutacji zbiorów ujemnoelementowych dlatego odpada
10 paź 20:24
anonim123: dzięki
10 paź 20:27