Rozwiązać równanie z 3 niewiadomymi liczbami pierwszymi
Michał: Dzień dobry, tutaj mam zadanie wraz z rozwiązaniem, którego nie rozumiem i proszę o pomoc
w wyjaśnieniu.
x,y.z należą do liczb pierwszych
xyz = 5 ( x + y + z )
Skoro ilocznyn 3 liczb pierwszych dzieli się przez 5, to jedna z tych liczb musi być piątką,
więc
przyjmijmy ją jako z
a zatem:
5xy = 5 ( x + y + 5 ) /:5
xy = x + y + 5
xy − x − y = 5
x( y − 1 ) − y = 5
x( y − 1 ) − y + 1 = 6
( y − 1 ) ( x − 1 ) = 6 <−−− tej części nie rozumiem, jak wyciągnęliśmy przed nawias y
− 1, skoro
mieliśmy y −1 i y + 1
{ y − 1 = 1 y = 2 { y − 1 = 2 y = 3
{ x − 1 = 6 x = 7 V { x − 1 = 3 x = 4 x nie jest pierwszy, więc to
rozwiązanie odpada
Odp. x = 7, y = 2, z = 5
10 paź 18:07
ABC:
x(y−1)−y+1=x(y−1)−(y−1)=(y−1)(x−1)
10 paź 18:15
a7: a*b−a*c=a*(b−c)
−y+1=−(y−1)
x*(y−1)−(y−1)=(y−1)*(x−1)
11 paź 21:25