dystrybuanta
sillygoose: F(x) = 0 dla x < 4 ⋀ 1 dla x ≥ 4
Oblicz P(X ≤ 0) = 0, P(X≥4) = 1, P(X = 5) = ?
9 paź 22:44
wredulus_pospolitus:
Co nam mówi wykres dystrybuanty w tym przypadku ?
9 paź 23:49
sillygoose: że wszystko od 4 jest równe 1
10 paź 19:36
I'm back:
Bzdura.
P(X=4) = 1
P(X≠1) = 0
Innymi słowy − zmienna losowa przyjmuje wartość 4 z prawdopodobienstwem 1.
10 paź 20:29
sillygoose:

tak wydawało mi się, że wygląda wykres
10 paź 21:34
wredulus_pospolitus:
tak wygląda wykres dystrybuanty
F(x) = P(X ≤ x) −−− innymi słowy −−− wartość dystrybuanty w danym punkcie jest równe
prawdopodobieństwu, że zmienna losowa przyjmuje wartość od tejże wartości.
Jako, że zmiana dystrybuanty jest tylko w jednym miejscu (dla x=4) to znaczy, że P(X=4) = 1, a
we wszystkich pozostałych punktach będzie równe 0
11 paź 00:41
sillygoose: czyli P(X=5) = 0?
11 paź 11:10
wredulus_pospolitus:
si
11 paź 11:20
chichi:
P(X=4) = 1, że co?
11 paź 12:03