Równanie wielomianowe z parametrem
Bartek04: Dla jakich wartości m równanie x3−3x+m=0 ma dwa różne pierwiastki?
9 paź 21:23
wmboczek: (x−a)2(x−b)=0
pozwiązujemy układ na wsp wielomianu
a=+−1 b=−+2
m=+−2
9 paź 21:53
Maciess: Interpretacja graficzna.
Niech f(x):= x
3−3x
x
3−3x+m=0 ⇔ f(x)= −m
Szukamy takiej prostej y=−m, która bedzie miała dokładnie dwa punkty przecięcia z wykresem
f(x).
Spróbuj narysować wykres f(x) (schematycznie) i powinieneś zobaczyć co trzeba dalej policzyc.
Tutaj masz link do geogebry jak rysunki nie pójdą:
https://www.geogebra.org/calculator/qcw25f5r
9 paź 21:57