promień koła
PLANIMETRIA!!!!pomocy....: Promień koła opisanego na trójkącie o bokach dł 3, 4 5 cm wynosi?
7 mar 12:25
ak1: Licząc z tw. Pitagorasa jest to trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 5 cm.
Trójkąt ten jest oparty na średnicy koła, czyli promień wynosi 2,5 cm
7 mar 12:42
bibi: sprawdź z tw. Pitagorasa, że ten trójkąt jest prostokątny o przeciwprostokątnej = 5 cm
wtedy środek okręgu opisanego na tym Δ leży na tej przeciwprostokątnej, średnica tego okręgu
jest równa tej przeciwprostokątnej, czyli promień ma długość równą połowie
przeciwprostokątnej
r=1/2*5 cm=2,5 cm
7 mar 12:44