statystyka delegacje
mati: 1. W klasie jest 14 chłopców i 17 dziewcząt. Delegację należy wybrać z 2 chłopców i 3
dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać tę 5−cio osobową delegację?
2. W 10−cio osobowej grupie osób jest jeden Adam, jeden Paweł i jeden Piotr. Losujemy 4 osobową
delegację. Ile jest delegacji takich, że:
a) jest w niej Paweł i Adam, nie ma Piotra?
b) jest w niej dokładnie 2 z 3 wymienionych Panów?
Proszę o pomoc
9 paź 12:58
Saizou :
Zad. 1
| | 14*13 | |
Wybieramy 2 chłopaków z 14, taki wyborów mamy |
| = 7*13=91 |
| | 2 | |
| | 17*16*15 | |
Wybieramy 3 dziewczyny z 17, czyli |
| =17*8*5=680 |
| | 3*2 | |
Z zasady mnożenia mamy 91*680 możliwości
9 paź 13:52
mati: O dzięki faktycznie teraz już rozumiem. A ktoś może wie jak rozwiązać drugie?
9 paź 14:03
9 paź 14:12
mati: A skąd 7/2?
9 paź 14:40
Saizou :
| | | |
Aj... tam miały być symbole Newtona, zły klawisz nacisnąłem. | |
| | |
9 paź 15:07