Trójkąt
Gucio: W trójkącie ABC mamy dane: /AC/=3 /BC/=4 /AB/=6. Punkt D należący do odcinka AB dzieli go w
ten sposób, że długość odcinka DB jest 2 razy większa niż długość odcinka AD. Wówczas długość
odcinka CD jest równa:
a)4
b)√11/3
c)3
d)√10/3
9 paź 09:23
an: Korzystając z twierdzenia Carnota na długość środkowej
CD=
√10/3
9 paź 12:48
Saizou :

Tak jak pisze
an skorzystajmy z tw. cosinusów
9=4+d
2−4dcosα
| | 1 | |
16 = 16 +d2−8dcos(180−α) →8=8+ |
| d2 +4dcos(α) |
| | 2 | |
===============+
10 = 3d
2
d =
√10/3
9 paź 14:00
Mila:
Korzystając z tw. Stewarta:
3
2*4+4
2*2=6*(d
2+2*4)
9 paź 14:52
an:

Ja to chciałem j/n, ale Saizou jest bardziej zgodne z programem
d=1/2
√2*32+2*m2−42 ⇒4d
2=2+2m
2
m=1/2
√2*d2+2*42−42 ⇒2m
2=d
2+8
9 paź 15:52
Mila:
9 paź 19:01