prostokąt
Luna: Ze wszystkich prostokątów, których powierzchnia jest równa S, określ wymiary tego o
najmniejszej przekątnej.
9 paź 08:54
ABC:
xy=S , y=S/x
zamiast szukać ekstremum √x2+(S/x)2 możesz szukać ekstremum x2+(S/x)2 a to nie jest
trudne
x∊(0,+∞) ,
wspomnij coś o granicach na krańcach dziedziny aby udowodnić że lokalne ekstremum jest w tym
przypadku globalne
9 paź 09:24
buq:
| | a2+b2 | |
d=√a2+b2=√2√ |
| ≥√2√√a2b2=√2√ab=√2√S |
| | 2 | |
Równość zachodzi dla a=b
9 paź 17:03
s.o.s:
(a−b)
2≥0 ⇔ a
2+b
2≥2ab
d
2=a
2+b
2≥2ab= 2S ⇒d=
√2S
równość zachodzi dla a=b czyli kwadratu
9 paź 17:22