prawdopodobienstwo
kasia: W dwóch urnach znajduja sie kule biale i czarne.
W pierwszej urnie sa: 3 kule biale i 5 kul czarnych., zaś w drugiej urnie: 4 kule biale i 6 kul
czarnych.
Losujemy najpierw urne z prawdopodobiestwem proporcjonalnym do liczności kul w niej
zawartych, a nastepnie wybieramy losowo kule z wylosowanej urny.
Niech B oznacza zdarzenie, ze wylosowano kule biala, zas C zdarzenie, ze wylosowano czarna
kule.
Oblicz prawdopodobienstwa: P(B) i P(C)
8 paź 20:24
ite:
Zacznij od narysowania schematu czyli drzewka:
pierwszy poziom → wybieranie urn z określeniem prawdopodobieństwa dla każdej
drugi → wybieranie kul białych i czarnych z prawdopodobieństwami dla urn
8 paź 20:36
kasia: próbowałam nie wychodzi
8 paź 20:52
gov:
| | 8 | | 3 | | 10 | | 4 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| =...... |
| | 18 | | 8 | | 18 | | 10 | |
| | 8 | | 5 | | 10 | | 6 | |
P(C)= |
| * |
| + |
| * |
| =.... |
| | 18 | | 8 | | 18 | | 10 | |
8 paź 22:13