matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
koła i trapez
beemers:
jak rozwiązać to zadanie? Mam udowodnić ze kąt DEA jes prosty dwa okregi o srodkach B I C sa styczne do siebie
8 paź 17:45
K8:
W trapezie ABCD : 2α+2β=180
o
⇒ α+β=90
o
w ΔAED : 90
o
−β+90
o
−α+x=180
o
⇒ x=α+β x=90
o
======
8 paź 18:46
Beemers:
Ale gdzie jest ten kat alfa i beta bo widzę tylko te 2 alfa
8 paź 23:31
mm:
Nie umiesz policzyć miar kątów w trójkątach równoramiennych ?
9 paź 01:55
mm:
2 sposób
9 paź 01:58