Prawdopodobieństwo
Skio: W pudełku znajduje się 10 rozróżnialnych kul: 2 blate, 3 czerwone i 5 zielo
nych. Losujemy jednocześnie 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) tylko jedna z wylosowanych kul będzie zielona,
b) co najmniej jedna wylosowana kula będzie biała,
c) każda kula będzie w innym kolorze, d) co najmniej dwie kule będą czerwone.
8 paź 13:47
I'm back:
Chwila. 'rozroznialne' oznacza że białe kule także się różnią pomiędzy sobą czy też nie?
8 paź 13:49
Skio: Powinno być 5/12 w a miło by było jak ktoś to rozpisze w miare logicznie
8 paź 13:49
I'm back:
I czy masz jakieś pomysły?
8 paź 13:50
Skio: Wiesz co probowałem już sporo kombinacji i nic nie wychodzi wydaje mi się że moc Ω to 120 bo 10
po 3
8 paź 13:51
Skio: Ale tego |A| jakoś nie potrafię dojść na logikę 50 powinno być ale dlaczego nie mam pojęcia
8 paź 13:51
Skio: Nie radzę sobie jakoś z potrójnym losowaniem
8 paź 13:52
I'm back:
Nie odpowiedziałeś na moje pierwsze pytanie. Które jest pytaniem PODSTAWOWYM
8 paź 13:54
Skio: Skoro tak piszę to raczej nie są takie same tak więc zacząłbym od rozpatrywania że każda się od
sieb
ie różni
8 paź 13:57
wredulus_pospolitus:
to że czy coś piszesz lub nie ... nie oznacza, że wniosek jaki wyciągnę z tego jest słuszny.
Dlatego należy po prostu odpowiedź na zadane pytanie w sposób jasny i jednoznaczny
8 paź 13:59
8 paź 13:59
8 paź 14:00
Skio: Zadanie jest 1:1 jak w książce jakbym był pewien jak to bym wam odopwiedział

Jak ja to przeczytałem to zrozumiałem że kule zielone rożnią się od tych białych więc białe
byly takie same
ale to mogło być błędne rozumowanie
8 paź 14:01
wredulus_pospolitus:
| | | | | |
oczywiście (a) można zapisać także jako: |A| = | * | |
| | | |
8 paź 14:02
Skio: Dasz radę napisać chociaż w a dlaczego wzięłaś akurat takie liczby ?
8 paź 14:03
wredulus_pospolitus:
| | | |
skoro przyjąłeś, że |Ω| = | = 120 to ... przyjąłeś, że kule o tym samym kolorze są |
| | |
ROZRÓŻNIALNE względem siebie
8 paź 14:04
Skio: Okej już rozumiem po tym drugim zapisie
8 paź 14:05
Skio: Dzięki
8 paź 14:06
wredulus_pospolitus:
|A| −−− wybieram jedną zieloną, i dwie 'nie zielone' (wersja druga tegoż zapisu)
|B'| −−− przeciwne

losuję trzy 'nie białe'
|C| −−− jedna zielona, jedna czerwona, jedna biała
|D'| −−− przeciwne

losuję dwie 'nie czerwone' i jedną białą + trzy 'nie czerwone'
| | | | | | | |
poprawka do |D'| = | * | + | <−−− tak powinno być |
| | | | |
8 paź 14:07
wredulus_pospolitus:
a pierwotny zapis to było:
|A| −−− wybieram jedną zieloną * ( jedną czerwoną i jedną białą + dwie czerwone + dwie
białe)
8 paź 14:08
Skio: Dzięki wielkie za wytłumaczenie
8 paź 14:10