Wielomian
Ola: Rozłóż wielomian na czynniki: 9x3−4x2−15
8 paź 13:30
wredulus_pospolitus:
jakieś pomysły
8 paź 13:31
wredulus_pospolitus:
i skąd ten wielomian masz? taki był w zadaniu, czy wyszło Ci z jakiś obliczeń ?
8 paź 13:32
Ola: Taki był
8 paź 13:33
Ola: chciałam −4X2 przedstawić w innej postaci żeby otrzymać 4 wyraz a potem pogrupować ale nic z
tego nie wyszło
8 paź 13:35
wredulus_pospolitus:
sprawdź czy aby na pewno tak to wygląda ... bo ni hu hu, nie da się tego w łatwy sposób
rozłożyć na czynniki.
8 paź 13:37
wredulus_pospolitus:
Nawet chyba Mariusz by mi tutaj przyznał rację, że rozłożenie tego na czynniki nie jest czymś z
czym uczeń/student sobie poradzi.
8 paź 13:38
Ola: Dziękuję za pomoc. Nie będę się z tym męczyć...możliwe, że coś błędnie przepisałam, ale
koleżanka ,a tak samo
8 paź 13:44
Mariusz:
9x
3−4x
2−15=0
Tutaj kluczowy będzie wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy
Najpierw stosujesz go aby wyrugować wyraz z x
2
a następnie aby przekształcić to równanie w układ równań który będzie przypominał wzory Vieta
dla trójmianu kwadratowego
9x
3−4x
2−15=0
Najpierw podzielmy równanie przez 9
Przyjrzyjmy się jak wygląda wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy
(x+y)
3=x
3+3x
2y+3xy
2+y
3
Widzimy że aby wyraz z x
2 był zawarty w sześcianie sumy to
Mamy zatem
| | 4 | | 4 | | 16 | | 64 | |
(x− |
| )3=x3− |
| x3+ |
| x− |
| |
| | 27 | | 9 | | 243 | | 19683 | |
| | 4 | | 16 | | 4 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )= |
| | 27 | | 243 | | 27 | |
| | 4 | | 16 | | 64 | | 16 | | 64 | |
(x3− |
| x3+ |
| x− |
| )−( |
| x− |
| ) |
| | 9 | | 243 | | 19683 | | 243 | | 6561 | |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 4 | | 128 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )=x3− |
| x3+ |
| |
| | 27 | | 243 | | 27 | | 9 | | 19683 | |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 32933 | | 4 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =x3− |
| x2−{15}{9} |
| | 27 | | 243 | | 27 | | 19683 | | 9 | |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 32933 | |
(x− |
| )3− |
| (x− |
| )− |
| =0 |
| | 27 | | 243 | | 27 | | 19683 | |
| | 16 | | 32933 | |
y3− |
| y− |
| =0 |
| | 243 | | 19683 | |
Teraz znowu patrzysz na wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
Stosujesz podstawienie
y=u+v
| | 16 | | 32933 | |
y3− |
| y− |
| =0 |
| | 243 | | 19683 | |
| | 16 | | 32933 | |
u3+v3+3uv(u+v)− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 243 | | 19683 | |
| | 32933 | | 16 | |
u3+v3− |
| +3uv(u+v)− |
| (u+v)=0 |
| | 19683 | | 243 | |
| | 32933 | | 16 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 19683 | | 729 | |
Teraz widzimy że jeden ze składników jest iloczynem stąd wnosimy że łatwo
by się go przyrównywało do zera stąd pomysł na zapisanie tego równania w postaci układu równań
Teraz zauważmy że przyjęliśmy wcześniej iż y=u+v
więc nie możemy tego czynnika przyrównać do zera
| | 16 | |
Zatem zostaje nam czynnik uv− |
| |
| | 729 | |
i to go przyrównujemy do zera
Teraz widzimy że powyższy układ równań przypomina wzory Vieta
dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Na razie tymi wzorami Vieta nie jest ale możemy drugie równanie możemy
podnieść obustronnie do trzeciej potęgi
Niestety takie przekształcenie nie jest równoważne i dlatego będziemy musieli później wrócić
do układu równań
i wyeliminować rozwiązania obce (takie które nie spełniają powyższego układu)
| | 32933 | | 4096 | |
t2− |
| t+ |
| =0 |
| | 19683 | | 7293 | |
| | 1 | |
u= |
| 3√131732−324√165305 |
| | 54 | |
| | 1 | |
v= |
| 3√131732+324√165305 |
| | 54 | |
| | 4 | | 1 | |
x− |
| = |
| (3√131732−324√165305+3√131732+324√165305) |
| | 27 | | 54 | |
| | 1 | |
x= |
| (8+3√131732−324√165305+3√131732+324√165305) |
| | 54 | |
Jeżeli chodzi o pozostałe pierwiastki to sposób postępowania zależy
od tego czy miałaś liczby zespolone
8 paź 14:56
Mariusz:
Od siebie dodam że powyższy sposób można uogólnić na równanie czwartego stopnia
choć według mnie równanie czwartego stopnia wygodniej jest rozwiązywać
sprowadzając wielomian w nim występujący do różnicy kwadratów
8 paź 15:08
niby czemu:
Mariusz mam pytanie:
"[...]podnieść obustronnie do trzeciej potęgi
Niestety takie przekształcenie nie jest równoważne i dlatego będziemy musieli później wrócić
do układu równań"
Dlaczego nie jest rownowazne?
9 paź 09:52