matematykaszkolna.pl
Prostopadłościan Kasia: Wysokość prostopadłościanu jest równa 12 cm, a jego podstawą jest prostokąt o bokach 3 cm i 4 cm. Oblicz z dokładnością do 1° miary kątów,które przekątna tego prostopadłościanu tworzy z jego ścianami bocznymi. Potrzebuje same wyniki, aby sprawdzić który sposób jest dobry.
8 paź 13:05
wredulus_pospolitus: to pokaż jakie Ty masz wyniki
8 paź 13:29
Kasia: Z jednego sposobu : 72,76 Z drugiego : 13,18
8 paź 13:40
I'm back: Yyyyyyy To moze narysuj nam tutaj ten prostopadłościan i zaznacz nam KTÓRY KAT chcesz wyznaczyć.
8 paź 13:46
I'm back: Bo jak dla mnie to będziesz miała trójkąt prostokątny o bokach: 5,12,13 i dla niego masz obliczyć miarę jednego z tych kątów
8 paź 13:48
Kasia: A czy to nie byłby wtedy kąt pomiędzy przekątną graniastosłupa, a podstawą?
8 paź 13:56
Kasia: rysunekKąty z kropkami, mam nadzieję, że dobrze widać.
8 paź 13:59
I'm back: Masz rację
8 paź 14:15
renata.dymora: Im więcej zadań będziecie rozwiązywać, tym łatwiej będzie wam uczyć się kolejnych zagadnień matematycznych, a każdy egzamin nie będzie powodował ogromnego stresu. Warto zaopatrzyć się w dobre książki do nauki. Polecam ofertę księgarni https://ksiegarnia-melchior.pl/ Na pewno znajdziecie tam wszystkie potrzebne pozycje literackie.
8 paź 14:17
Kuba: I właśnie nie wiem czy wyliczać to z twierdzenia cosinusów, czy jest to trójkąt prostokątny?
8 paź 14:25
mat: z Pitagorasa bo są to trójkaty prostokątne
8 paź 14:40