Trójkąt
Natec: Rozważmy trójkąt o wierzchołkach A(1,5) B(8,−2) C(9,1). Wyznacz równanie okręgu opisanego na
tym trójkącie.
8 paź 08:23
ABC: problem polega na?
możesz układ trzech równań rozwiązać, odejmując chytrze stronami,
a można też znaleźć środek okręgu jako przecięcie symetralnych a potem promień z odległości
punktów
8 paź 09:02
Mariusz:
Równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez C to
Wyznaczasz środek AB i wstawiasz go do wzoru na prostopadłą który podałem powyżej
Obliczenia powtarzasz np dla odcinka BC
Gdy będziesz miał równania dwóch prostych to z układu równań wyznaczysz
współrzędne środka okręgu
Długość promienia okręgu obliczysz ze wzoru na odległość między dwoma punktami
8 paź 09:56
Mariusz:
Przeczytałem tylko pierwszą część wpisu ABC w drugiej napisał to co ja
8 paź 09:58
Mariusz:
(x−4)2+(y−1)2=25
Tutaj od razu bez liczenia można było stwierdzić że współrzędne środka będą wymierne
Więcej zabawy byłoby z okręgiem wpisanym zwłaszcza gdy nie wprowadzili nam wektorów
a jedyne co pamiętamy to sposób konstrukcji dwusiecznej
8 paź 10:25
an: Z równania okręgu układamy dwa równania
(1−xo)2+(5−yo)2=(9−xo)2+(1−yo)2 ⇒ 2xo− yo−7=0
(1−xo)2+(5−yo)2=(8−xo)2+(−2−yo)2 ⇒2xo−2yo−6=0
xo=4 ; yo=1⇒ R=5
8 paź 12:21