matematykaszkolna.pl
Trójkąt Natec: Rozważmy trójkąt o wierzchołkach A(1,5) B(8,−2) C(9,1). Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
8 paź 08:23
ABC: problem polega na? możesz układ trzech równań rozwiązać, odejmując chytrze stronami, a można też znaleźć środek okręgu jako przecięcie symetralnych a potem promień z odległości punktów
8 paź 09:02
Mariusz: Równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez C to
 xB−xA 
y−yC=−

(x−xC)
 yB−yA 
Wyznaczasz środek AB i wstawiasz go do wzoru na prostopadłą który podałem powyżej Obliczenia powtarzasz np dla odcinka BC Gdy będziesz miał równania dwóch prostych to z układu równań wyznaczysz współrzędne środka okręgu Długość promienia okręgu obliczysz ze wzoru na odległość między dwoma punktami
8 paź 09:56
Mariusz: Przeczytałem tylko pierwszą część wpisu ABC w drugiej napisał to co ja
8 paź 09:58
Mariusz: (x−4)2+(y−1)2=25 Tutaj od razu bez liczenia można było stwierdzić że współrzędne środka będą wymierne Więcej zabawy byłoby z okręgiem wpisanym zwłaszcza gdy nie wprowadzili nam wektorów a jedyne co pamiętamy to sposób konstrukcji dwusiecznej
8 paź 10:25
an: Z równania okręgu układamy dwa równania (1−xo)2+(5−yo)2=(9−xo)2+(1−yo)2 ⇒ 2xo− yo−7=0 (1−xo)2+(5−yo)2=(8−xo)2+(−2−yo)2 ⇒2xo−2yo−6=0 xo=4 ; yo=1⇒ R=5
8 paź 12:21