Ciągi
MatŚwir: Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Wtedy ciąg bn określony wzorem bn= 5an
1. jest ciągiem geometrycznym o ilorazie r.
2. jest ciągiem arytmetycznym
3. jest ciągiem geometrycznym o ilorazie 5r
4. nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny.
8 paź 07:28
Mariusz:
b0=5a0
b1=5a1=5a0+r=5a0*5r=b0*5r
b2=5a2=5a0+2r=5a0*(5r)2=b0*(5r)2
Odpowiedź 3. zdaje się być poprawna
8 paź 10:32
wredulus_pospolitus:
wersja 'ogólna':
wiemy, że a
n+1 − a
n = r
natomiast:
5
an+1 − 5
an = 5
an*(5
r − 1) ≠ const. (o ile a
n ≠ const)
odpowiedź (3).
8 paź 10:33
wredulus_pospolitus:
podejście 'testowe'
an = n −−−> a1 = 1 ; a2 = 2 ; a3 = 3 ; .... −−−> r = 1
5an = 5n −−−> b1 = 5 ; b2 = 25 ; b3 = 125 −−−> q = 51 = 5
widzimy, że (1) odpada, (2) także odpada, (4) także
więc zostaje nam (3)
8 paź 10:34