Sinus
Natec: sin2x − 5sinx + 6<0 Wyznacz zbiór nierówności, wyszło mi że zbiór pusty.
7 paź 22:21
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że: sin2x ≥ 0
w takim razie: sin2x + 6 ≥ 6
natomiast −5sinx ≥ −5
związku z tym sin2x − 5x + 6 ≥ −5 + 6 = 1
więc tak ... rozwiązaniem będzie zbiór pusty
7 paź 22:32
K8:
albo tak
sin2x−5sinx+6<0
(sinx−2)(sinx−3) <0
sinx=2 −−sprzeczość v sinx= 3 −− sprzeczność
x∊∅
7 paź 22:41
wredulus_pospolitus:
K8 −−− Twoje rozwiązanie byłoby dobre gdyby to było równanie.
Przy nierówności jeszcze konieczny jest komentarz
7 paź 22:47
K8:
7 paź 22:56
wredulus_pospolitus:
@K8 −−− co Ty tutaj narysowałeś
7 paź 23:22
K8:
mordeczkę
7 paź 23:31
K8:

sinx=t t∊<−1,1>
(t−2)(t−3)<0 ⇒ t∊(2,3)
to sinx∊(2,3) −− sprzeczne
teraz pasuje ?
7 paź 23:38