wektory
xyz: dane są dwa wektory a=[3,−1], b=[−2,5]. Znaleźć wektory u, v o kierunkach zgodnych z a, b
takie, że u+v=[1,2]
6 paź 21:18
chichi:
wektory mają ten sam kierunek gdy są utworzone z wektorów równoległych do siebie, a wiemy, że
warunkiem równoległości jest istnienie skalara który po przemnożeniu z jednym wektorem jest
równy drugiemu wektorowi, zatem mamy takie równości:
u = α[3,−1] oraz v = β[−2,5] teraz wstawiając to do równania mamy, że:
α[3,−1] + β[−2,5] = [1,2] ⇔ [3α,−α] + [−2β,5β] = [1,2] ⇔ [3α − 2β,5β − α] = [1,2]
pozostało nam rozwiązać układ równań:
6 paź 21:39
xyz: ok, dziekuje
a jeszcze mam takie zadanie i nie wychodzi mi wynik
znaleźć wektor prostopadły do wektora a[−1,3] o długości 1
zrobiłem układ równan −x+3y=0[z definicji prostopadłości]
i dodatego ze wzoru na długość wektora ale wynik powinnien byc 1/piereiastek z 10
6 paź 21:55
chichi:
niech wektor v = [α,β]. wiemy, że |v| =
√α2 + β2 = 1 ⇔ α
2 + β
2 = 1
z warunku prostopadłości mamy, że: [−1,3] o [α,β] = 0 ⇔ −α + 3β = 0
zepnij to w układ równań i go rozwiąż
6 paź 22:08
wredulus_pospolitus: .
6 paź 23:32
chichi: ?
6 paź 23:48