skąd taki wzór
beemers: skąd taki wzór
log ay (b) = (1/y) * log a (b)
6 paź 18:40
wmboczek: ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu
6 paź 18:42
chichi:
| | logc(b) | |
wystarczy skorzystać ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu: loga(b) = |
| |
| | logc(a) | |
| | loga(b) | | loga(b) | | 1 | |
logay(b) = |
| = |
| = |
| log a(b)  |
| | loga(ay) | | y | | y | |
6 paź 18:42
beemers: ale skąd to że
logay(b) = loga(b) / loga(ay) bo nie widze z ktorego wzoru to jest
6 paź 18:47
chichi:
napisałem wzór na zamianę podstawy logarytmu, przeczytaj uważnie
6 paź 18:48
beemers: no ale w tym wzorze używa się innej literki we wzorze jest z a literka C a tutaj dwa razy użyta
jest literka a
6 paź 18:55
chichi:
podstawą pierwotnie jest a
y, ja zamieniłem podstawę na a
6 paź 18:56
chichi:
weźmy a = 2 i y = 2, czyli pierwotnie podstawą byłoby 2
2 = 4, a ja zamieniłbym na 2
6 paź 18:57
6 paź 19:50