Funkcja Kwadratowa
Paweł: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f określonej wzorem f(x)= ax2+bx+c
znajduje się w punkcie (3/4, 33/8). Ponadto wykres ten przechodzi przez punkt (0,3). Wyznacz
wartości a, b i c.
6 paź 18:18
chichi:
| | 3 | | 33 | |
f(x) = a(x − |
| )2 + |
| , P = (0,3) |
| | 4 | | 8 | |
| | 3 | | 33 | |
P ∊ f ⇔ f(0) = 3 ⇔ 3 = a(0 − |
| )2 + |
| |
| | 4 | | 8 | |
rozwiąż to równanie liniowe, podstaw 'a' do z powrotem do wzoru funkcji, skorzystaj ze wzoru
skróconego mnożenia, wszystko poupraszczaj i odczytaj współczynniki
6 paź 18:22