Okręgi
123: Czy jak mamy dwa równania okręgów z jakimś parametrem i mamy obliczyć dla jakich m mają jeden
punkt wspólny to czy możemy ułożyć okład równań odjąć obustronnie potem podstawić np y=... do
któregoś równania a potem kiedy ∆ = 0? Dobrze myślę?
6 paź 17:34
123: Dobra dobrze wychodzi usuńcie post
6 paź 17:40
123: Chichi lub ktoś inng
6 paź 17:40
chichi:
pewnie, a nie łatwiej skorzystać z warunku, że skoro mają mieć jeden punkt wspólny, to:
|O
1O
2| = r
1 + r
2
P.S. Skąd się wzięło to głupie stwierdzenie jako byłbym tutaj moderatorem?
6 paź 17:50
123: tak można łatwiej, takie przemyślanko
6 paź 17:57
123: jeszcze styczne węwnętrznie
6 paź 17:57
123:
6 paź 17:57
chichi:
na styczność wewnętrzną jest nieco inny warunek
6 paź 18:05