prawdopodobieństwo
anonim123: Spośród cyfr 1, 2, ..., 9 losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry c1, c2, c3 i tworzymy z
nich liczbę
o zapisie dziesiętnym c1,c2,c3 czyli tutaj nie ma być żadnych liczb z przecinkiem?
5 paź 20:01
chichi:
9,7,8 widziałaś kiedyś taką liczbę?
5 paź 20:40
a7: nie, chodzi o to że wylosujemy np. 123
123 124 125 126 127 128 129
213 214 215 216 217 218 219
312 314 315 316 317 318 319
412 413 415 416 417 418 419
512 513 514.............
5 paź 21:05
anonim123: Dalszą część ile różnych liczb mniejszych od 555 można otrzymać? Tak tam przy zapisie
dziesiętnym
nie miało być żadnych przecinków czy można by to rozwiązać tak że biorę najmniejszą liczbę
111 liczę wszystkie liczby pomiędzy 111 a 222 to jest 1*9*9 i podobnie dalej i mam 81*5 jako
wynik?
5 paź 21:28
chichi:
a jak utworzysz liczbę 111, skoro losujemy BEZ ZWRACANIA
5 paź 21:33
anonim123: Zaraz poprawię
5 paź 21:35
anonim123: Czyli dla jedynki z przodu będzie 72 i teraz mnożę razy 4 i dla piątki z przodu mam 5*4*3 i
Ostatecznie 72*4*60?
5 paź 21:43
anonim123: ?
5 paź 21:56
I'm back: .
5 paź 22:02
I'm back:
Skąd te liczby?
4*8*7 + 1*4*7 =...
To jest Twoje rozwiązanie w przypadku gdy cyfry nie mogą się powtarzać.
5 paź 22:03
K8:

1/ wszystkie zaczynające się na {1,2,3,4}
na pierwszym miejscu jedna z czterech
na drugim miejscu jedna ze wszystkich 9 oprócz tej pierwszej
na trzecim miejscu jedna z 9 oprócz pierwszej i drugiej
jest ich 4*8*7= ........
2/ zaczynające się na 5
na drugim miejscu jedna z {1,2,3,4}
na trzecim miejscu jedna już tylko z trzech <5
jest ich 1*4*3=...
Razem: 4*8*7+1*4*3 = takich liczb <555
5 paź 22:13
K8:
poprawiam :
2/na trzecim miejscu już tylko jedna z 7 ( bo bez 5 i bez jednej na drugim)
jest ich 1*4*7
Razem 4*7*8+1*4*7=.....
5 paź 22:16
anonim123: Dziękuję
7 paź 13:26
anonim123: A to da się zrobić korzystając ze wzoru na wariacje bez powtórzeń?
11 paź 13:39