Dziedzina
Ola: Dziedzina funkcji f(x)=√mx2+4x +m +3 jest zbiór liczb rzeczywistych wtedy i tylko wtedy gdy
m
Dałam ze większe od zera bądź równe ale jie wychodzi mi moja odp
5 paź 16:37
chichi:
wykres paraboli opisanej równaniem y = mx
2 + 4x + m + 3, musi ponad osią OX lub ewentualnie
być na styku, zatem ramiona paraboli winny być skierowane do góry, a wyróżnik niedodatni

{ a > 0
{ Δ ≤ 0
P.S. dla a = 0, mamy m = 0 czyli f(x) =
√4x + 3, Df ≠ R (zatem odrzucamy)
5 paź 16:45
ola: dobrze?
m od (0 do 1>
5 paź 17:08
chichi:
(1) a > 0
m > 0 ⇔
m ∊ (0, +∞)
(1) Δ ≤ 0
4
2 − 4(m)(m + 3) ≤ 0 ⇔ −4m
2 − 12m + 16 ≤ 0 −4(m − 1)(m + 4) ≤ 0 ⇔
m ∊ (−∞,−4]∪[1,+∞)
zatem ostatecznie: m ∊ [1,+
∞)
5 paź 19:15