Pole okręgu opisanego na trójkącie
Julia: W trójkącie równobocznym ABC o obwodzie 6 na boku AC wybrano punkt P taki, że |AP|\|PC|=1\5
Oblicz pole koła opisanego na trójkącie APB.
5 paź 13:25
I'm back:
1) wyznacz |AC|
2) wyznacz |AP|
3) wyznacz |PB| z tw. cosinusow
4) liczysz promień z odpowiedniego wzoru
5 paź 13:31
K8:
Z tw. Pitagorasa w ΔDBP :
| | √31 | |
|BP|= ............= |
| |
| | 3 | |
z tw. sinusów w ΔAPB
| | |BP| | |
2R= |
| =................ |
| | sin60o | |
R=.........
R
2=........
P
k=πR
2=.........
5 paź 14:02
Julia: Jaki zastosować wzór na promień ?
5 paź 14:09
I'm back:
K8 zapisał wszystkie wzory − 'paczaj'
5 paź 14:56
pavlonek: Dlaczego bok podzieliliśmy na 12 części? i skąd znamy kąty trójkąta ADP?
5 mar 15:44
5 mar 15:50