oblicz granicę
m: Jak obliczyć taką granicę nie używając de l'Hospitala?
x→1
4 paź 13:21
wredulus_pospolitus:
| | arcsin( f(x) ) | |
powinieneś był mieć podane na zajęciach: limf(x) −> 0 |
| = 1 |
| | f(x) | |
4 paź 13:31
chichi:
no chyba prostszej granicy nie mogłeś wrzucić...
| | 2x(x − 1) | | x − 1 | |
lim |
| = lim[2x * |
| ] = 2 * 1 = 2  |
| | arcsin(x − 1) | | arcsin(x − 1) | |
x→1 x→1
4 paź 13:35
m: Zastanawia mnie czy jak jest w tym wzorze, co wrzucił Wredulus, f(x)→0, to można użyć gdy mam
f(x)→1?
Nie wyprowadzaliśmy tego, więc nie wiem jak to działa
4 paź 13:41
chichi:
Zapis
wredulusowy mnie się nie podoba, ale może to kwestia gustu, ja bym napisał tak z
kwadracikami i trójkącikami, aby i licealista zrozumiał:
| | arcsin(□) | |
lim |
| = 1 ⇔ lim □ = 0 |
| | □ | |
x→Δ x→Δ
4 paź 13:48
m: oo, dzięki
A czy Δ musi być liczbą skończoną czy może być też ∞?
4 paź 13:55
chichi:
może, przykład:
x→+
∞
4 paź 13:59
wredulus_pospolitus:
niech ten przykład będzie odpowiedzią na Twoje pytanie z 13:55
| | sin(1/x) | |
limx−>∞ |
| = ... |
| | 1/x | |
4 paź 13:59
wredulus_pospolitus:
@chichi
4 paź 14:00
chichi:
z granicą dla sinusa będzie oczywiście ta sama śpiewka, ale chyba zjadłeś "arc"
4 paź 18:00