Równoległobok
KAsia: W równoległoboku ABCD krótsza przekątna BD ma długość d i jest prostopadła do boków AD i BC, a
kąt ostry ma miarę 30°. Wyznacz długość przekątnej AC.
4 paź 11:18
wredulus_pospolitus:
| | d | |
sin30o = |
| −−−> a =  |
| | a | |
| | d | |
tg30o = |
| −−−> b =  |
| | a | |
z tw. cosinusów:
e
2 = a
2 + b
2 − 2ab*cos(180−30) = ....
4 paź 11:36
K8:

1/ z trójkątów "ekierkowych" 30
o, 60
o,90
o −−− dane na rys.
i z tw. cosinusów w trójkącie ABC
f
2= (2d)
2+(d
√3)
2−2*2d*d
√3*cos150
o=................
..........
f= d
√13
=======
lub
f
2+d
2=2|AB|
2+2|BC|
2
f=........
4 paź 11:38