Dodawanie modulo
PATRO09: 3+mod 5= (3+4)/5=2 (wynik, to reszta z dzielenia)
Dlaczego tak? Nie rozumiem tego
4 paź 10:47
I'm back:
Co to jest 3+mod 5? Co to niby oznacza?
4 paź 11:14
I'm back:
| | 3+4 | | 7 | |
Skąd te równości niby? Od kiedy |
| = |
| = 1.4 = 2 |
| | 5 | | 5 | |
4 paź 11:15
PATRO09: Taki przykład podał wykładowca. Na prezentacji tak było, a ja nie wiem jak dodawać to modulo.
Dacie mi inny, prawidłowy przykład i pokażecie rozwiązanie?
4 paź 11:26
wredulus_pospolitus:
bzduuuura
4 paź 11:32
wredulus_pospolitus:
na pewno tak nie było
4 paź 11:33
wredulus_pospolitus:
a jeśli to podaj uczelnię i nazwisko tego wykładowcy, bo musi zostać zwolniony i to w trybie
super przyśpieszonym
4 paź 11:33
PATRO09: Politechnika Poznańska
4 paź 11:38
PATRO09: Potem jest kolejny przykład:
12 mod5=2
Ten jest dobry?
4 paź 11:39
wredulus_pospolitus:
tak ... ten zapis ma sens w przeciwieństwie do poprzedniego
wcześniej gdyby było:
(3+4) (mod 5) = 7 (mod 5) = 2 to by także miało sens
4 paź 11:43
PATRO09: Ale nie rozumiem jak to się robi. Chciałbym, żeby ktos to wytłumaczył
4 paź 11:46
wredulus_pospolitus:
124683244 (mod 10) = (12468324*10 + 4) (mod 10) = (0 + 4) (mod 10) = 4
'działania modulo' można luźno przetłumaczyć jako działania na RESZCIE Z DZIELENIA.
4 paź 13:27